S T A N O V Y

TJ Sokol Řepy

___________________________________________

 

I.

Základní ustanovení

1. TJ Sokol Řepy, (dále jen TJ) je dobrovolným sdružením fyzických osob organizačně začleněných do oddílů, klubů nebo odborů (dále jen „oddílů“) provozujících tělovýchovu, sport, turistiku a osvětovou činnost. Je pokračovatelem dřívějších sportovních a tělovýchovných organizací v Praze 17 Řepích, zejména Sokola Řepy a Slavoje Řepy.

2. Sídlem TJ  Sokol Řepy je Engelmüllerova 625/4, 163 00 Praha 6 Řepy.

 

II.

Poslání a cíle

            1. Základním posláním TJ je :

a)     organizovat tělovýchovnou činnost v rámci zapojení do sportovních, tělovýchovných a turistických aktivit, vytvářet pro ni materiální a tréninkové podmínky,

b)      vytvářet široké možnosti využívání svých sportovišť pro zájemce z řad veřejnosti, zejména pak mládeže,

c)      vytvářet ekonomickou základnu pro plnění cílů TJ, a to zejména vlastní činností,

d)     budovat, provozovat a udržovat tělovýchovná a jiná zařízení, která vlastní nebo užívá,

e)     vést své členy a ostatní účastníky tělovýchovného procesu v TJ k dodržování základních etických, estetických a mravních pravidel, umožnit jim širokou informovanost v oblasti tělesné kultury a kultury vůbec,

f)       hájit zájmy členů tělovýchovné jednoty, za tím účelem spolupracovat s orgány obce, s ostatními organizacemi (např. ČSTV, ČASPV, sportovními svazy apod.) i jednotlivci,

III.

Orgány TJ

1.      Orgány TJ jsou :

a)      shromáždění delegátů,

b)      výkonný výbor,

c)      revizní komise.

            2. Nejvyšším orgánem TJ je shromáždění delegátů složené ze zástupců všech členů sdružených v oddílech. Na shromáždění delegátů vysílá oddíl delegáty podle zásady, že na každých započatých 10 členů je vysílán 1 delegát. Shromáždění delegátů se koná nejméně jednou za rok nebo  pokud o jeho svolání požádá nejméně 1/3 členů TJ nebo 1/3 oddílů sdružených v TJ nebo výkonný výbor.  Koná se nejpozději do 1 měsíce od doručení takového podnětu výkonnému výboru.

            3. Shromáždění delegátů zejména :

a)      rozhoduje o zániku TJ a v tomto případě současně i o majetkovém vypořádání,

b)      rozhoduje o názvu, sídle a symbolice TJ,

c)      rozhoduje o přijetí a změnách stanov TJ,

d)     volí výkonný výbor a revizní komisi; funkční období volených členů výkonného výboru a revizní komise je tříleté,

e)      rozhoduje o ustavení nového oddílu,

f)       rozhoduje o rozpuštění oddílu v případě, že jeho činnost je v rozporu se platnými zákony či těmito stanovami,

g)      schvaluje a projednává zprávu o hospodaření a majetku TJ, schvaluje rozpočet TJ,

h)      schvaluje výši členských příspěvků TJ,

i)        stanoví hlavní směry činnosti TJ pro příští období,

4. Shromáždění delegátů je usnášeníschopné za přítomnosti nadpoloviční většiny všech delegátů s hlasem rozhodujícím. K platnosti usnesení shromáždění delegátů je zapotřebí souhlasu aspoň  nadpoloviční většiny přítomných delegátů.

V případě, že půl hodiny po plánovaném zahájení není přítomna nadpoloviční většina delegátů, je shromáždění delegátů usnášeníschopné v počtu přítomných.

Shromáždění delegátů svolává výkonný výbor TJ.

                5. Výkonným orgánem shromáždění delegátů je výkonný výbor. Výkonný výbor zabezpečuje plnění úkolů TJ v období mezi jednotlivými shromážděními delegátů. Rozhoduje ve všech věcech, pokud nejsou ve výlučné pravomoci shromáždění delegátů, přičemž shromáždění delegátů si může vyhradit rozhodnutí v dalších otázkách.

6. Výkonný výbor má minimálně 5 členů (vždy lichý počet schválený shromážděním delegátů).  Předseda svolává výkonný výbor podle potřeby.

7. Výkonný výbor zejména :

a)      zabezpečuje plnění usnesení shromáždění delegátů,

b)     volí předsedu, místopředsedu a tajemníka výkonného výboru

c)      má právo v průběhu volebního období kooptovat místo odstoupivšího člena člena nového. Tato kooptace musí být potvrzena volbou na nejbližší řádném nebo mimořádném shromáždění delegátů.

d)     pokud by počet kooptovaných členů od posledního volebního shromáždění delegátů přesáhl dva, svolá výkonný výbor mimořádné volební shromáždění delegátů,

e)      organizuje a řídí činnost TJ,

f)      připravuje podklady pro shromáždění delegátů, a to zejména k rozpočtu a hlavním směrům činnosti,

g)     dbá o hospodárné využívání a o údržbu majetku TJ,

h)      spolupracuje se sportovními svazy,

i)        zajišťuje operativní spolupráci s místními orgány a dalšími institucemi, s podniky, ostatními TJ, jinými organizacemi a fyzickými osobami,

j)        k zabezpečení činnosti TJ vytváří profesionální aparát v nezbytně nutném rozsahu

k)      schvaluje a vydává organizační řád a další interní předpisy TJ.

Výkonný výbor je schopen se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina jeho členů. K platnosti usnesení výkonného výboru je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných. Rozhodnutí výboru může být přijato i po projednání a hlasování jiným prokazatelným způsobem, např. poštou, faxem nebo e-mailem. V takovém případě je k platnosti usnesení zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech členů výboru Výkonný výbor pořizuje o všech svých jednáních a usneseních písemný zápis, který odsouhlasí svým podpisem všichni členové výboru, kteří se na usnesení podíleli.

8. Revizní komise provádí revizi hospodaření výkonného výboru. Má 3 členy a její statut schvaluje shromáždění delegátů.

 

IV.

Společné zásady členství

            1. Členem TJ se může stát na základě své svobodné vůle každá fyzická osoba, která souhlasí   se  stanovami TJ. O přijetí za člena rozhoduje výbor příslušného oddílu. Podmínky pro vstup členů stanoví výkonný výbor TJ a to podle obecných zásad členství schválených shromážděním delegátů.

            2. Výši členských příspěvků na činnost TJ stanoví výkonný výbor TJ. Výši oddílových příspěvků, na vlastní činnost oddílu, stanoví výbor příslušného oddílu.

            3. Evidenci členů, otázku členských průkazů apod. stanoví výkonný výbor TJ svým interním předpisem.

V.

Práva a povinnosti členů

            1. Základní práva řádných členů TJ jsou :

a)      účastnit se dle svých zájmů, schopností a možností sportovního, tělovýchovného, kulturního a společenského života, jak v rámci svého oddílu, tak v rámci TJ jako celku a to za podmínek těchto stanov TJ a v případě účasti v soutěžích českých sportovních svazů, též podmínek jejich soutěžních řádů,

b)      účastnit se všech akcí, školení a seminářů, které podle povahy svého zaměření umožňují odborný a výkonnostní růst, s právem podílet se na všech výhodách, které z členství vyplývají,

c)      uplatňovat své vlastní názory, návrhy i kritiku, a to podle povahy - buď přímo anebo prostřednictvím zástupce oddílu v orgánech TJ,

d)     účastnit se jednání orgánů TJ, jedná - li se o jeho činnosti nebo chování,

e)      volit a být volen od 18-ti  let  věku do všech volených orgánů TJ.

            2. Základní povinnosti člena jsou :

a)       dodržovat stanovy a ostatní vnitřní předpisy TJ a základní etické a mravní normy sportovce,

b)      plnit usnesení a rozhodnutí orgánů TJ,

c)       šetřit, chránit a zvelebovat majetek, který slouží TJ k zabezpečení její činnosti, jakož i  usilovat o její dobré jméno

d)      řádně a včas platit členské i oddílové, jakož i jiné poplatky související s jeho  členstvím a činností  v TJ,

e)      řádně plnit funkce a úkoly, jimiž byl člen pověřen.

3. Řádné členství zaniká :

a)      vystoupením člena z TJ,

b)      automaticky vyškrtnutím pro neplnění základních povinností po dobu jednoho roku,

c)      vyloučením pro závažné provinění neslučitelné s členstvím, o vyloučení  rozhoduje výkonný výbor TJ,

d)     úmrtím člena či zánikem TJ (dobrovolným rozpuštěním, sloučením s jiným sdružením anebo pravomocným  rozhodnutím  ministerstva  o  jeho  rozpuštění).

 

VI.

Oddíly

1. Oddíl je organizační jednotkou TJ. Oddíl se ustavuje zpravidla tak, že jeho členy jsou zájemci o určitý druh sportu či jiné zájmové aktivy v rámci sportu pro všechny.

O ustavení nebo rozpuštění oddílu rozhoduje shromáždění delegátů TJ na základě usnesení členské schůze oddílu. Ve své činnosti je oddíl povinen dodržovat stanovy TJ, plnit závazky a úkoly vyplývající z vnitřních předpisů a směrnic TJ a z rozhodnutí orgánů TJ. Pokud na základě usnesení členské schůze oddílu bude oddíl pokračovat ve své činnosti v rámci jiného právního subjektu, mají členové oddílu právo se rozhodnout usnesením členské schůze oddílu pro majetkové vypořádání s TJ.

2.      Orgány oddílu jsou:

a)      členská schůze,

b)      výbor oddílu.

3. Členská schůze je nejvyšším orgánem oddílu a schází se nejméně 1 x ročně. Členskou schůzi svolává výbor oddílu. Členské schůze se mohou zúčastnit všichni členové oddílu a je usnášeníschopná za přítomnosti alespoň 1/3 všech členů oddílu starších 18 let. V případě, že půl hodiny po plánovaném zahájení není přítomna 1/3 členů oddílu starších 18 let, je členská schůze usnášeníschopná v počtu přítomných. K platnosti usnesení členské schůze je zapotřebí souhlasu alespoň nadpoloviční většiny přítomných členů s hlasem rozhodujícím (tj. starších 18 let).

Členská schůze je oprávněna rozhodovat v otázkách, které nejsou vyhrazeny orgánům TJ a to zejména:

a)      volí výbor oddílu v minimálním počtu tří členů,

b)      volí delegáty na shromáždění delegátů TJ,

c)      projednává a schvaluje zprávu o činnosti oddílu,

d)     projednává a schvaluje hospodaření a rozpočet oddílu,

e)      schvaluje výši oddílových příspěvků,

f)       rozhoduje o dalších otázkách oddílu.

4. Výbor oddílu je výkonným orgánem oddílu, který řídí činnost oddílu mezi členskými schůzemi. Výbor se schází podle potřeby. Schůzi výboru svolává předseda oddílu nebo pověřený člen výboru.

Výbor oddílu zejména :

a)      zabezpečuje plnění úkolů vyplývajících z usnesení členské schůze,

b)      rozhoduje o všech záležitostech oddílu, které nespadají do výlučné pravomoci členské schůze nebo pravomoci orgánů TJ.

5. Za oddíl jedná předseda oddílu, místopředseda oddílu, sekretář a dále pak členové výboru na základě zmocnění.

6. Oddíl pečuje o vytváření podmínek pro rozvoj daného sportovního odvětví, přičemž :

a)      udržuje a provozuje tělovýchovné a sportovní zařízení, které ke své činnosti využívá,

b)      vytváří materiální a jiné podmínky pro sportovní činnost,

c)      organizuje sportovní soutěže,

d)     další působnost oddílu může vymezit shromáždění delegátů TJ.

 

VII.

Majetek TJ a hospodaření

            1. Zdrojem majetku TJ  jsou zejména :

-          členské příspěvky členů TJ,

-          příjmy případně dosahované v souvislosti s vlastní činností TJ, zejména v souvislosti s provozováním tělovýchovných a sportovních zařízení, která TJ vlastní nebo užívá, a organizováním sportovní, tělovýchovné a turistické činnosti,

-          příspěvky a dotace od sportovních svazů,

-          státní příspěvky, dotace od ČSTV a jiných organizací a osob,

-          příjmy z pronájmů,

-          dary,

-          případné další příjmy.

2. Majetek TJ je ve vlastnictví TJ jako celku. O převodech vlastnického práva k majetku, kromě majetku nemovitého, i o jeho nabývání a pozbývání a o všech dalších dispozicích s ním, rozhoduje výkonný výbor. O veškerých dispozicích (nabývání, pozbývání apod.) s nemovitým majetkem rozhoduje výlučně shromáždění delegátů. O případném majetkovém vypořádání s členy oddílu, který bude pokračovat ve své činnosti v rámci jiného právního subjektu, rozhoduje výlučně shromáždění delegátů TJ.

3. Zásady hospodaření upravuje interní předpis TJ.

4. Vlastní činnost TJ se řídí zásadami, schválenými shromážděním delegátů.

 

VIII.

Jednání jménem TJ

Jménem TJ jedná předseda, místopředseda nebo tajemník, případně další osoba pověřená výkonným výborem v rozsahu daném pověřením. Jednají samostatně tak, že uvedou své jméno, funkci, připojí svůj podpis a razítko TJ.

Ve styku s bankou jednají nejméně dva oprávnění členové výkonného výboru.   

 

 

 

 

 

 

V .Praze.......................... dne .19.5.2008........................