JAK TO BYLO S VOLEJBALEM V ŘEPÍCH II

 

____________________________________________________________

 

období 2000 - 2010                                                    

___________________________________________________________________________

 

Ujímám se slova a pokračuji po Radkovi. V létě 1999 jsem přesídlil do Řep, objevil tu volejbalová hřiště a zeptal se, zda si mohu zahrát. Po hře si mladíci začali zkoušet „volejbalové triky“ a mě nedalo jim do toho nemluvit. Vousatý pán se mě zeptal, zda bych tu nechtěl trénovat a já kývl. Dál už ve třetí osobě J

 

Od sezóny 1999/2000 se ujal vedení tréninků Mirek Ejem, který dříve úspěšně trénoval mládež v někdejší Rudé Hvězdě Praha. Od jarní části soutěže se stal i hrajícím trenérem družstva „mladých“, tehdy „B“. V sezóně 1999/2000 se ještě postup z nejnižší soutěže nezdařil byť příprava začala být intenzivnější a v zimě se družstvo „B“ zúčastnilo několika přípravných turnajů.

Výsledky:

Přípravu na sezónu 2000/2001 jsme zahájili dodnes legendárním výletem na osadní turnaj s účastí ligových hráčů na Lavičkách. Byla to dobrá zkušenost. Na konci srpna 2000 jsme uspořádali přípravný turnaj, kterého se zúčastnila dvě družstva domácích a dvě hostů, celkem 24 hráčů. Hrálo se tedy na dvou kurtech bez rozhodčích i konfliktů, zvítězili tehdejší „mladí“. Z turnaje se později stal dnešní „Pohár starostky Řep“, který měl loni již 10.ročník. V následující sezóně mistrovských soutěží se již zdařilo družstvu „mladých“ (stále jako „B“) zvítězit a zaznamenat historicky první postup v oddíle volejbalu. V zimním období jsme spolu s družstvy Pharmingu, Michle a Astry uspořádali seriál přípravných turnajů mužů pro 5 družstev.

Výsledky:

Sezónu 2001/2002 jsme zahájili opět letním turnajem, výsledky se nedochovaly. Vzhledem k nárůstu počtu hráčů založil Míla Hrdina družstvo mužů „C“ a „mladí“, hrající vyšší soutěž než ostatní, byli překřtěni na „A“.  Pro posílení „B“ a „C“ ve 4.třídě jsme využívali možnost střídavých startů mladých hráčů. Muži „A“ po rozkoukání se v soutěži v podzimní části posílili o hostující hráče a nakonec neúspěšně i chvíli bojovali o postup do 2.třídy. Muži „B“ následovali úspěch „A“ v předchozí sezóně a postoupili také do 3.třídy. Prezidentem oddílu se stal Jirka Měšťánek. Muži opět v zimním období spolupořádali seriál přípravných turnajů pro 5 družstev. Jeden z našich kvalifikovaných rozhodčích Luboš Maršálek byl zařazen na listinu rozhodčích ČVS a začal rozhodovat utkání druhé ligy dospělých a lig mládeže. Bohužel nás potkala i smutná událost, nečekaně a náhle zemřel jeden z tahounů oddílu Zdeněk Neužil.

Výsledky:

Sezónu 2002/2003 zahájil již tradičně na konci srpna přípravný turnaj, tentokrát již o pohár věnovaný tehdejším starostou Vlastimilem Fenclem. Zvítězilo, jako poté ještě několikrát, družstvo Astry. Přibylo další družstvo mužů (D), které přivedl jako partu kolem své úspěšné firmy ET Netera hráč „A“ Vašek Bittner jun. V zimním období se muži opět zapojili i pořadatelsky a organizačně do seriálu přípravných turnajů. Je třeba také zmínit, že v tomto roce byl již tradiční březnový oddílový turnaj smíšených družstev přejmenován na Memoriál Zdeňka Neužila. Za zmínku ještě stojí, že muži „A“ po velmi nadějné podzimní části, kdy byli na 1.místě, bojovali neúspěšně o postup do 2.třídy. Bylo založeno další družstvo chlapců ročníků 1985-1988, jehož trénování se ujal Honza Hrašna.

Výsledky:

Turnaj o Putovní pohár starosty MČ Praha 17 – Řepy na zahájení sezóny 2003/2004 byl dosud největší, zúčastnilo se 12 družstev od úrovně 4. až do 1.třídy. Počasí zahnalo finálová utkání do sokolovny, ve finále zvítězila Astra nad našimi muži „A“. V zimním období inicioval Mirek Ejem s Vaškem Klomínkem z Pharmingu seriál přípravných turnajů o Pohár předsedy PVS, který byl ve svých třech ročnících, než „zašel na nezájem družstev“  dodnes největší podobnou akcí v Praze. Hrálo jej 16 družstev z 23 zájemců. Před jarní sezónou jsme poprvé uspořádali turnaj mužů na rozehrání. Muži „A“ suverénně zvítězili ve své skupině 3.třídy - postup byl jistý již tři kola před koncem a první porážka přišla až v posledním kole po podcenění soupeře. Muži „D“ vyhráli svou skupinu 4.třídy a stali se třetím družstvem oddílu hrajícím vyšší než nejnižší soutěž. Co se týká turnajů byli jsme v této sezóně asi nejaktivnějším oddílem v Praze – pořádali jsme nebo spolupořádali (zejména v osobě Mirka Ejema) 6 turnajů mužů a 3 oddílové smíšené - tradiční „narozeninový“ a Memoriál Zdeňka Neužila a navíc turnaj k 60.narozeninám Míly Jaroše. Luboš Maršálek byl nejúspěšnějším rozhodčím v kvalifikaci o listinu B ČVS a začal rozhodovat jako hlavní sudí utkání druhých nejvyšších soutěží dospělých a nejvyšších soutěží mládeže a jako čárový utkání soutěží nejvyšších a mezinárodní a mezistátní včetně například evropských pohárů.

 

Družstva žen, začala pořádat jarní turnaj, který se do roku 2006 hrál v sokolovně a od roku 2007 v ZŠ Španielova. Účastnila se ho většinou družstva, se kterými jsou svázána dlouholetá volejbalová přátelství – TJ Dukla, Petroviče, Stodůlky, Řevnice – Dobřichovice, Libuš, která ženy zase zvala na své turnaje.

Výsledky:

5.ročník turnaje o Pohár starosty zahajující sezónu 2004/2005 měl 10 účastníků, zvítězila Astra „A“ před Technikou „B“ a Řepy „A“. Tato a následující sezóny znamenaly asi největší soutěžní aktivitu v historii oddílu. Do soutěží jsme přihlásili i pět družstev - hráli ji i naši kadeti, družstvo mužů „A“ využilo možnosti obsadit pod hlavičkou spolupracujícího ŠSK Španielka volné místo v Mistrovství Prahy mužů, družstvo kadetů hrálo i soutěž juniorů a soutěžila i dvě tradiční družstva žen. V činnosti nechyběly tradiční smíšené turnaje, zimní seriál mužů, kde v konkurenci družstev 2.třídy muži „A“ obsadili krásné celkové druhé místo a jeden turnaj dokonce vyhráli. i jarní přípravný turnaj mužů. Pod hlavičkou ŠSK Španielka sbírali zkušenosti v nejvyšší pražské soutěži a podařilo se i jednou zvítězit. Zimní úspěch se bohužel neodrazil v mistrovské soutěži, muži „A“ se v druhé třídě neudrželi a na družstvo dolehla „generační krize“ spojená s odchody za prací po ukončení studia apod.

Výsledky:

Sezóna 2005/2006 byla rozsahem aktivity podobná té předchozí, jen muži „A“ hráli Mistrovství Prahy z důvodu zajištění povinné péče o mládež pod hlavičkou Sokola Modřany, zdařila se dokonce tři vítězství.  Spolupráce se Sokolem Modřany se nakonec rozšířila i na hostování celého našeho družstva a start našich tří nejlepších juniorů v jejich prvoligovém družstvu juniorů. Rozšířila se spolupráce s ŠSK Španielka, zejména v osobě Slávka Honzíka. Na našich antukových hřištích začalo hrát soutěž dospělých jejich družstvo kadetek. Uspořádali jsme stejné turnaje jako v minulých letech, oddíl prožíval sezóny nejúspěšnější soutěžní aktivitou. Zabodovali jsme i na poli funkcionářském, Mirek Ejem se stal členem sportovně technické komise Pražského volejbalového svazu. Některé hráčky z obou družstev žen, vytvořily „nový tým“, který se přihlásil na turnaj, pořádaný Volejbalovou školou Praha a na kterém se mu velice dařilo. Byl to prvotní impuls pro „výkonnostní“ rozdělení družstva žen.

Výsledky:

 

V sezóně 2006/2007 jsme byli podobně aktivní jako v sezónách předchozích, jen výsledky mužů byly horší. Muži „A“ přenechali místo v Mistrovství Prahy mužů kamarádům ze Sokola Modřany, kteří jej po třech letech v sezóně 2009/2010 zúročili postupem do 2.ligy. Pro malý zájem družstev jsme již neuspořádali s Pharmingem zimní seriál turnajů mužů. Na volejbalovém soustředění v létě 2006 v Dřevěnicích bylo po dlouhých rozpravách, výměnách názorů a někdy i slzách dokončena„konsolidace“ družstev žen podle výkonnosti hráček. Kapitánkami družstev se staly v „A“ Lenka Malinkovičová a v „B“ Eva Neužilová. Zimní příprava byla zintenzivněna ve spolupráci s ŠSK Španielka. Výsledkem byl historický postup žen „A“ do 3.třídy. Junior Martin Racek úspěšně hostoval do prvoligového družstva Sokola Modřany. Na dubnové valné hromadě TJ Sokol Řepy byl zvolen nový výbor, kde mají volejbalisté tři členy z pěti. Novou předsedkyní TJ byla zvolena vedoucí a trenérka družstva žen „A“ Lenka Malinkovičová.

 

I jarní turnaj žen jsme museli přestěhovat na ZŠ Španielova, které nám do dneška poskytuje velice dobré zázemí pro trénink i turnaje. Turnaj se přejmenovat na „Tříkrálový“, neboť jsme se museli přizpůsobit volnému termínu v tělocvičně. Na tomhle turnaji nás zastihla smutná zpráva. Po krátké těžké nemoci zemřela jedna z dlouholetých členek volejbalu v Řepích Vlasta Pöschlová. Již tradiční lednový turnaj žen byl od roku 2009 na její počest přejmenován na Memoriál Vlasty Pöschlové o krásný putovní pohár, jehož sponzorem je manžel Vlasty, Radko Pöschl.

 

Výsledky:

 

Sezóna 2007/2008 přinesla druhý postup našeho družstva, tentokrát mužů „D“ do 2.třídy. Za zmínku asi stojí i dokončení generační výměny v družstvu mužů „A“ - Mirek Ejem, který stál u jeho dvou postupů jako hrající trenér a manažer, předal družstvo Honzovi Hrašnovi a zahájil svůj postupný přechod přes „B“ mezi své vrstevníky do družstva „C“. Turnajové aktivity byly standardně vysoké – turnaj o Pohár starostky vyhrála podruhé Technika „B“, oddílové smíšenky, podíleli jsme se na turnaji superveteránů v Hostivicích.

 

Těsně před Vánocemi 2007 nás všechny zasáhla zpráva o náhlém úmrtí našeho kamaráda Luboše Maršálka. I my jsme přispěli k tomu, že obřadní síň krematoria v Motole byla přeplněná a důstojně s ním se tam i později rozloučili. Na jeho píšťalku provedl „poslední hvizd“ jeden z historicky nejlepších českých rozhodčích Jirka Šlechta. V březnu jsme pak uspořádali na jeho počest 1.ročník Memoriálu.

Na březnové valné hromadě oddílu byl novým předsedou za z časových důvodů odstoupivšího Jirku Měšťánka zvolen Pavel Racek. Družstva žen (nyní obě) se i této sezóně přihlásila na turnaj VŠP a zúčastnila se několika dalších turnajú, na které byly pozvány jinými družstvy (turnaj na Meteoru, turnaj v Měsíčním údolí) Zkusily si i účast na velkém volejbalovém turnaji v Dřevěnicích, kde se probojovaly ze základní skupiny a následně prohrály s družstvem hrajícím o dvě třídy výš. Takže i tito účast lze považovat za úspěšnou

 

Výsledky:

 

Sezóna 2008/2009 se podobala těm předchozím co do aktivity i výsledků. Družstvo mužů „D“ i přes nadějný začátek soutěž 2.třídy neudrželo, muži „B“ značnou část soutěže bojovali o udržení. Mladí hráči v družstvu mužů „A“ začali zúročovat své zkušenosti z juniorských soutěží a opět bojovali o postup do 2.třídy. Zvítězili i v krásném finálovém utkání s VSŠ v 9.ročníku turnaje o Pohár starostky, který měl osm účastníků. Družstvo žen „A“ se pro zlepšení zimní přípravy přihlásilo i na zimní turnaj, který pro družstva III a II. Tříd pořádá TJ Vršovice. Umístění uprostřed tabulky jim dávalo naději do dalších bojů v soutěži. Na dubnové konferenci Pražského volejbalového svazu jsme získali zastoupení ve výboru, členem se stal Mirek Ejem.

 

Výsledky:

 

V probíhající sezóně 2009/2010 si vedeme se střídavými úspěchy. Muži „A“ mají opět našlápnuto k postupu do 2.třídy, muži „C“ se po dlouhých letech opět pohybují ve středu tabulky své soutěže. Jen ženám „A“ se asi nepodaří udržet 3.třídu, neboť je postihlo několik velice závažných  a dlouhodobých úrazů hráček, které tvořily základní kameny družstva.

 

Dosavadní i stávající činnost nám dávají naději, že volejbal v TJ Sokol Řepy žije a bude prosperovat. Patříme k nejaktivnějším pražským oddílům. Málokde uspořádají za rok dva až tři turnaje mužů – letošní turnaj o Pohár starostky bude již jedenáctý - , turnaj žen, dva až tři oddílové turnaje smíšených družstev, kde „narozeninový“ předvánoční turnaj měl již 16 ročníků bez jediné přestávky, a letní turnaj smíšených dvojic. Tři družstva složená z řepských volejbalistů a volejbalistek hrají v zimě Amatérskou volejbalovou ligu, z toho jedno – Řepa okolo Martina Jaroše – patří mezi ta skoro zakládající soutěž v Praze.  Mirek Ejem je spoluorganizátorem Mistrovství ČR superveteránů – Memoriálu Vladimíra Vykoukala. a hráčem jednoho z pražských účastníků. Spolupracujeme s ŠSK Španielka, kde naši hráči a hráčky pracují jako trenéři mládeže.

 

Poslední vývoj nám dává i naději, že se pro nás příznivě vyřeší nedobrá situace s hřišti u řepské sokolovny, při jejichž budování a údržbě odpracovali hráčky a hráči oddílu volejbalu mnoho brigádnických hodin a že tedy i dále budeme působit na jedněch z nejhezčích hřišť v Praze a vylepšíme si nejen je, ale i zázemí v objektu Tesko.

 

 

Zpracoval Mirek Ejem                                                                      V Praze 5. června 2010

 

S hlubokou lítostí oznamuji všem přátelům řepského volejbalu smutnou zprávu, že nás 15.1.2011 tragicky opustil náš kamarád, spoluhráč a volejbalový nadšenec tělem i duší, Mirek Ejem ... :'-(